Kontrasten mellom hus og hytte

the house and cottageHva er egentlig den store gevinsten ved å tilbringe noen dager eller uker i året i fritidsbolig, heller enn i sitt eget hjem? Forskning synes å vise at det er nettopp kontrasten mellom de to som er så livgivende, og gir stor glede og hygge. Hyttelivet står for en tilværelse som er avslappende, mentalt oppbyggelig, og gir ro i sjelen. Det er stressdempende og kan gjenoppbygge psyken etter lange perioder med hardt og produktivt arbeid. Man får dermed en følelse av at balansen i livet kommer tilbake. Mye av denne positive effekten kommer av nærhet til naturen, kontakt med dyr, fisk, og fugl, og å gå i marka.

Det miljøet som omgir hyttelivet gir trygghet og positive stimuli, som igjen bidrar til bedre helse. På denne måten bidrar hyttelivet indirekte til å forbedre folkehelsen. Særlig da for de som er litt eldre, som har stort behov for aktiv fritid og helsefremmende tiltak. Forskning viser at de over 60 har ekstra stort utbytte av hyttelivet. De har også tid og økonomi til å nyte hyttelivet, mer enn andre aldersgrupper. Eldre mennesker tiltrekkes av at det er rolig og fredelig, harmonisk, og et sted der de kan nyte en tilværelse, som gir god livskvalitet.

Tradisjonelt har hytter ofte også vært knyttet familie og slekt, og de har bidratt til å sveise familier sammen. Delvis har de fått en slik funksjon fordi hytta har tilbudt en mer isolert tilværelse med mindre plass, der man nødvendigvis måtte tilbringe mer tid sammen. Nå finner flere og flere ut at det ikke er nødvendig å eie en hytte for å få slike opplevelser, man kan like gjerne få dem ved å leie en hytte en ukes tid, og bestemme seg for at det nå er tid for familiekos. Etablerte hytteanlegg kan også by på mange aktiviteter, anlegg og til og med, kulturtilbud.