Hvordan får man tilgang til DNT-hytter?

How do you get access to DNT cabinsFor å bruke hyttene til Den Norske Turistforening stilles det ingen spesielle krav. De er i prinsippet åpne for alle og enhver. De vil heller ikke avvise deg selv om hytta allerede er full. Dersom du skal bruke en DNT-hytte uten vertskap, altså en selvbetjent eller ubetjent hytte, må du imidlertid sørge for at minst en i ditt følge er medlem i DNT. De som er medlemmer er nemlig de eneste som kan få tak i den spesielle nøkkelen til DNT. Tilgang for alle, gjelder i utgangspunktet mennesker. Det betyr ikke nødvendigvis at det er lov å ta med hunden på alle disse hyttene. Noen steder er det greit, andre steder er det ikke tilrettelagt for hunder. Dette kan du sjekke ut på nettsidene på forhånd.

Det er heller ikke nødvendig å bestille plass når man har tenkt å overnatte på en hytte. Du kan finne åpningstidene på nettet. Unntaket kan være dersom du har tenkt å bo på den samme hytta i flere dager, og det er en populær hytte i en tid da mange er ute på tur. Da kan det være lurt å si i fra på forhånd, enten ved å ringe eller sende en mail.

I nødsfall finnes det også noe som heter DNT sine nødbuer, som finnes rundt omkring i marka. Disse er ulåst, og alle kan bruke dem ved behov. De har imidlertid ikke madrasser, dyner, eller den slags luksus. I noen tilfeller vil de ha ved, som man kan bruke til å tenne ild, og kanskje også propan til koking. Har man sovepose, kan man ofte overnatte der, selv om man må ligge på en enkel brisk hele natta. Noen buer som ligger nærmere folk, kalles for daghytter, fordi de stort sett brukes om dagen. Disse kan være et fint sted å spise matpakka.